Van 'Paardenmeisje' naar Ondernemer


Menke Steenbergen richtte Ipos Technology op in 2018, na vijf jaar teugeldruk bij paarden te hebben gemeten.

Hoe het allemaal begon

Al vanaf jonge leeftijd had ik de ambitie om een ruiter te worden, het liefst een hele goede ruiter. Ik stopte al mijn tijd, geld en energie in het trainen van mijn paard, het nemen van lessen, en het constant herhalen van de oefeningen tot de uitvoering nagenoeg perfect was. Toen Grand Prix niveau in zicht kwam, ontwikkelde mijn paard helaas een blessure. Op dat moment besloot ik om dierenarts te worden! Tijdens mijn opleiding Diergeneeskunde, ontdekte ik een aantal fundamentele inzichten:


Minstens de helft van alle paarden in training lijden aan blessures, wat betekent dat zij niet hun optimale sportprestaties kunnen leveren. Ik was niet de enige met een geblesseerd paard.


De blessure bij mijn paard was eigenlijk veroorzaakt door het constant herhalen van dezelfde oefeningen. Als ruiter moest ik ze blijven herhalen om ze te perfectioneren, maar dit had gezorgd voor een overbelasting van de spieren en pezen van mijn paard. Ik miste inzicht: inzicht in het begrijpen dat wat ik aan het doen was, verkeerd was.


Trainen met toptrainers

Ik had het geluk dat ik kon trainen bij topruiters en -instructeurs, zoals Imke Schellekens-Bartels. Door te trainen bij hen, realiseerde ik me dat trainers over het algemeen niet altijd specifiek zijn in hun aanwijzingen. En dat het als ruiter heel moeilijk kan zijn te begrijpen wat de instructeur nu echt probeert te zeggen. Dit komt vooral omdat we verwijzen naar een bepaald gevoel, en gevoel is gewoonlijk heel moeilijk uit te leggen.


Dit zette me aan het denken: "Kunnen we dingen anders doen?". Als wetenschapper hou ik erg van feiten en objectieve data. Immers, meten is weten. Als wij, als ruiters, feiten tot onze beschikking konden hebben over wat het optimale gevoel zou moeten zijn; over wat onze instructeur nu eigenlijk bedoelt, misschien zouden we training dan efficiënter kunnen maken, en blessures voorkomen. Ik dook in alle beschikbare wetenschappelijke onderzoeken, waarin ze technologie hadden gebruikt, en kwam tot de conclusie dat technologie voor ruiters een heel nieuw territorium was, met veel mogelijkheden.


Slimme technologie

Als ik nou mijn paard kon trainen met slimme technologie, die objectieve en specifieke informatie kon bieden... en zo ontstond het idee voor Ipos Technology. De eerste sensoren die we ontwikkelden, waren Teugelsensoren. Ik dacht dat het geweldig zou zijn als ik mijn teugelhulpen kon meten en vergelijken met andere, betere ruiters, en zien hoe ik kon verbeteren. De Teugelsensoren gaven me een hoop inzichten en mogelijkheden om te verbeteren, die ik graag met anderen deelde.


Voor mij betekende het ook dat ik mijn eigen houding moest veranderen van 'paardenmeisje' naar ondernemer. Een spannende nieuwe fase, want ondernemerschap is niet iets dat je leert in de diergeneeskunde. In 2008 ontwikkelde ik mijn eerste Teugelsensoren, en tot mijn eigen verbazing had ik er ongeveer 100 wereldwijd verkocht. Blijkbaar waren er meer ruiters die ermee worstelden om het teugelgevoel goed te krijgen. Door mijn klanten heb ik geleerd wat een ruiter echt helpt en hoe we onze software verder konden ontwikkelen om meer ruiters te helpen.


HighTechXL Accelerator

Ook al had ik sensoren verkocht, groeide mijn bedrijf niet zo snel als ik had gewild. Ik had nieuwe investeerders nodig, en toen ik met een aantal potentiële kandidaten sprak, realiseerde ik me dat ik nog veel te leren had. Toen scoutte HighTechXL (een hightech startup acceleratorprogramma verbonden met de High Tech Campus in Eindhoven) mij om deel te nemen aan hun programma. HighTechXL is een prestigieuze 'talentzoeker' voor het volgende beste technologiebedrijf in Nederland. Na vier dagen van selecties en analyse, werd ik geselecteerd. Mijn dagen van alles zelf doen in een klein thuiskantoor, waren voorbij.


Technologie door ruiters, voor ruiters

Tot nu toe is mijn team gegroeid tot zeven mensen: allemaal gepassioneerde ruiters die, net als ikzelf, graag meer informatie hadden gewild bij het trainen van paarden. We combineren onze passie met professionele expertise op het gebied van technologie, marketing en financiën.


Met dit team had ik één simpele taak: onze nieuwe sensoren binnen drie maanden op de markt brengen. We hebben wat obstakels moeten overwinnen, maar met de hulp van de HighTechXL coaches is het gelukt. Het resultaat is dat we jou nu de nieuwe en verbeterde Ipos Teugelsensoren kunnen bieden.


Efficiëntie, preventie en inzichten

Het gebruik van technologie om prestaties te verbeteren is heel normaal in andere sporten. Ik weet dat mensen in de paardensport zich vele jaren hebben kunnen redden zonder technologie parallel aan andere sporten. Ik geloof echter dat tijden veranderen, en dat ook ruiters hun voordeel kunnen halen uit wat de wetenschap te bieden heeft. We hebben geweldige, nieuwe inzichten gebracht aan vele ruiters, geholpen blessures te voorkomen in een vroeg stadium, en we hebben trainen efficiënter gemaakt voor alle ruiters die tot nu toe onze technologie hebben gebruikt.


Deze inzichten zijn niet beperkt tot maar één ruiter. Als meer mensen beginnen de technologie te gebruiken, zijn wij in staat om meer onderzoek en analyse te doen. Bijvoorbeeld om te bepalen wat de meest effectieve trainingsmethode is. Wij bieden deze inzichten aan al onze gebruikers, zodat we meer ruiters kunnen helpen een hoog niveau te bereiken.